Sposób działania wywiewnej wentylacji mechanicznej

O systemie wentylacji mechanicznej wywiewnej możemy powiedzieć z pełnym przekonaniem, że jest on zdecydowanie bardziej zaawansowany niż wentylacja naturalna, a więc taka, której działanie jest uzależnione od warunków atmosferycznych. Głównym elementem tego systemu jest wentylator definiowany jako urządzenie umożliwiające przemieszczanie określonej masy powietrza z miejsca na miejsce w określonej jednostce czasu. Wentylacja mechaniczna jest uważana za krok naprzód już choćby dlatego, że osoby, które decydują się na korzystanie z niej, nie muszą przejmować się panującymi na zewnątrz warunkami atmosferycznymi.

Już choćby z tego powodu mówi się przecież, że poziom skuteczności wentylacji naturalnej jest często dziełem przypadku. Jeśli więc chcemy pozbyć się wrażenia, że nie jesteśmy w stanie zapanować nad naturą, powinniśmy zaopatrzyć się w wentylatory. To właśnie one tworzą system wentylacji wymuszonej znanej nam jako wentylacja mechaniczna. Ponieważ wentylator może wytworzyć duże podciśnienie, istnieje możliwość transportowania powietrza z wykorzystaniem przewodów o dowolnej długości, które przebiegają w każdym kierunku przy niezbyt dużej powierzchni przekroju. Oczywiście, również ona posiada pewne granice wyznaczane przede wszystkim przez hałas, a w dalszej kolejności również przez opór przepływu.

Przekroje przewodów muszą być więc na tyle duże, aby powietrze przemieszczało się wzdłuż nich z prędkością od trzech do czterech metrów na sekundę. Systemy wentylacji mechanicznej różnią się między sobą. Jeśli mamy do czynienia z wentylacją wywiewną, stosuje się jedynie te wentylatory, które wysysają powietrze z pomieszczeń i przyczyniają się do powstania w nich podciśnienia. Tu ciekawym przykładem może być mechaniczny wyciąg kuchenny znany też jako okap, umożliwia on bowiem okresowe zwiększenie intensywności wymiany powietrza w czasie gotowania. Okap zazwyczaj uruchamiany jest właśnie po to, aby szybko pozbyć się tak niepożądanych zapachów, jak i nadmiaru pary wodnej gromadzącej się w kuchni.

Autor

Wojciech Mieczkowski

Dyrektor produkcji systemów wentylacji, Poznań.

Zobacz również